“Shit, je hebt net het laatste speculaasje uit het pak in je mond gestopt. En dat terwijl je jezelf nog zo had voorgenomen om na 21.00 uur niets meer te eten.”
Klinkt dit bekend? Het is laat, je ligt uitgeput op de bank, de dag zat vol afspraken, to-do’s, verantwoordelijkheden. Je bent moe, je hebt ‘zin in iets’ en voor je het weet is het hele pak koekjes op. Je baalt. Niet alleen van het snoepen, maar ook omdat je weet waar dit naartoe kan gaan. Twee jaar geleden belandde je in een burn-out. En nu zie je dezelfde signalen weer opduiken.
Voor veel vrouwelijke ondernemers van 40+ is dit hét moment van herkenning. De stress loopt weer op, je eetgedrag verandert en je voelt dat je grip verliest. Het is alsof je opnieuw in een vicieuze cirkel zit.: stress, emotie-eten, frustratie, meer stress. En je wilt hier zo graag uit.
Wat stress met je eetgedrag doet
“Ik weet heus wel dat het niet goed is, maar ik kan mezelf niet tegenhouden.” In mijn praktijk hoor ik het vaak. En dat is begrijpelijk. Bij langdurige stress maakt je lichaam extra cortisol aan, een stresshormoon dat je eetlust stimuleert. En dan vooral de trek in suikkerrijk en vet eten. Je brein roept: “Ik moet overleven”, en jij luistert daarnaar met chocola, koek of chips.
Je eet dus niet uit zwakte, maar uit je overlevingsstand. Als dit patroon zich alleen blijft hehalen put je jezelf op den duur uit. Je energie daalt, je zelfvertrouwen krijgt een knauw en je komt steeds dichter bij een tweede burn-out.
Tweede burn-out? Herken deze signalen op tijd
Als je eerder een burn-out hebt gehad, weet je hoe het voelt. En vaak weet je ook: ik zag het aankomen, maaar ik ging toch door. Dit keer hoeft dat niet zo te gaan. Let op de vroege signalen:
- je slaapt slecht of onrustig
- je staat voortdurend ‘aan’
- je hebt een kort lontje
- je geniet nergens meer écht van
- je hebt geen grip meer op je eetgedrag
- je voelt je constant opgejaagd
Dit zijn geen “vage klachten”, dit zijn serieuze signalen dat je richting uitputting gaat.
3 tips om een tweede burn-out te voorkomen (én beter met emotie-eten om te gaan)
- Herken je stresssignalen op tijd
Je lichaam fluistert voor het gaat schreeuwen. Heb je snackdrang zonder honger? Kun je niet meer ontspannen, zelfs niet op de bank? Dat zijn alarmsignalen. Door eerder in te grijpen, voorkom je dat de stress zich opstapelt en je lamlegt. - Plan dagelijks herstelmomenten in
Je hoeft niet te wachten tot je “tijd over” hebt. Rust is geen luxe, het is noodzaak. Ga wandelen, adem diep, ga even offline. Herstelmomenten zijn jouw buffer tegen overbelasting en helpen je lichaam en hoofd tot rust te komen. Regelmatige herstelmomenten beschermen je tegen chronische overbelasting. - Voed jezelf in plaats van te vullen
Wat je eet, heeft direct invloed op hoe je je voelt. Kies vaker voor voedzame maaltijden die je energie geven, in plaats van snelle suikers die je uitputten. En grijp je toch naar iets zoets? Gebruik dat moment als signaal, niet als reden voor schuldgevoel.
Van schuldgevoel naar regie
Je eetgedrag zegt veel over hoe je je voelt. Zodra je inziet dat het geen gebrek aan wilskracht is, maar een stressreactie van je lichaam, kun je het anders gaan benaderen. Mildheid. Bewustzijn. Regie nemen. Dat is waar het om draait.
Dreig jij weer richting een burn-out te gaan?
Ben jij een vrouwelijke ondernemer van 40+ en herken jij jezelf in dit patroon? Wacht niet tot je lichaam aan de noodrem trekt. Jij weet inmiddels hoe belangrijk het is om op tijd bij te sturen. Je hoeft het niet alleen te doen.
Plan een gratis gesprek waarin we samen kijken hoe jij je energie en rust terugvindt, voordat je opnieuw uitvalt. https://www.veltheercounseling.nl/kennis-makingssessie/
Ben jij een vrouwelijke ondernemer van 40+ en voel je dat je opnieuw richting een burn-out beweegt? Met deze checklist krijg je in 1 minuut inzicht in hoe jiij er écht voorstaat én waar je nú op kunt bijsturen.
https://www.veltheercounseling.nl/wp-content/uploads/2025/04/mini-checklist-6-vragen.png